In fata incintei spre vest se afla o constructie in forma circulara cunoscuta cu numele de „Aghiazmatar” (baptisteriu), construita intre anii 1836-1847, iar in mijlocul interiorului se afla un bazin din piatra, executat de pietrarul N.Legherhaus.
In fata incintei spre vest se afla o constructie in forma circulara cunoscuta cu numele de „Aghiazmatar” (baptisteriu), construita intre anii 1836-1847, iar in mijlocul interiorului se afla un bazin din piatra, executat de pietrarul N.Legherhaus. Constructia are o forma deosebita, iar acoperisul fiind in forma de mitra arhiereasca si inalt de 30 m., care se foloseste pentru sfintirea apei la marele sarbatori si in special la „Inaltarea Domnului” si „Pogorarea Duhului Sfant”. Pictura reprezinta scene religioase si istorice din Vechiul si Noul Testament, iar in special minunile pe care le-a facut Mantuitorul, folosind apa. Intre ferestre sunt scene cu caracter istoric bisericesc si national – ctitori: voievozi si clerici, personalitati care s-au straduit pentru viata culturala-artistica a manastirii.
Cu binecuvantarea Inalt Prea Sfintitului Mitropolit Daniel, in anul 1999, agheazmatarul a fost acoperit cu tabla din cupru, iar in interior s-a amenajat „Libraria Sf. Ioan Iacob de la Neamt”.