Biblioteca Mănăstirii Neamț

Publicat

Înca de la sfarsitul sec. al XIV-lea se poate vorbi despre existenta unei biblioteci la Manastirea Neamt , prin completare, organizare, pastrare si valorificare a cartilor, care, la vremea aceea , erau scrise numai de mana.

Înca de la sfarsitul sec. al XIV-lea se poate vorbi despre existenta unei biblioteci la Manastirea Neamt , prin completare, organizare, pastrare si valorificare a cartilor, care, la vremea aceea , erau scrise numai de mana.

Biblioteca manastirii, de la primele ei inceputuri, a devenit utila pentru ctitorii ei, atat pentru educare cat si pentru informare si a actionat paralel ca “scoala” care a existat aici si care, in prima jumatate a sec XV-lea, a avut rezultate dintre cele mai bune.

Cartile se randuiau bibliotecii de obste, de cele mai multe ori, cu stiinta si “binecuvantarea” staretului si pentru a nu fi instrainate si furate, erau intarite cu legamant pentru a fi inapoiate.

Staretul Dionisie Romano (1855-1856), a organizat biblioteca si cu “o sala de lectura in manastire si un bibliotecar cu stiintele cerute ”. Biblioteca a avut si unele carti cu format diferit printre care: “carti rulete ” , “carti in baloturi ” si “carti in falduri”.

In anul 1862, biblioteca manastirii numara peste 12.000 de volume si a functionat in mai multe locuri: in turnul “Pirg”, sub paraclisul “Veniamin Costachi”, iar dupa 1960, s-a organizat in spatiul actual, in trei sali, prevazute cu rafturi speciale, registre, inventar, fisier, condici de imprumut etc.

Biblioteca manastirii se afla pe latura de sud-vest a incintei care detine peste 19 mii volume, manuscrise si tiparituri in diferite limbi : romana, rusa, franceza, engleza, germana, greaca, italiana si cu caracter de : beletristica, istorie, filosofie, muzica, teologie si alte discipline.

Manuscrisele cele mai vechi sunt din secolele XIV-XV, scrise in limbele slavona, greaca si romana; multe dintre ele au intrat in fondul Academiei Romane, al unor eparhii, al Manastirii Noul Neamt, din Basarabia, preluate si inscrise in inventarul Bibliotecii Nationale din Chisinau.

Un numar insemnat al cartilor sunt dintre cele tiparite la M-rea Neamtu cu caracter chirilic intre anii 1807-1875 si cu caracter latin dupa 1922 si pana in prezent.

Citește alte articole despre: