Biserica Sfântul Ioan Bogoslovul

Publicat

Biserica cimitirului Manastirii Neamt are hramul Sf. Ioan Evanghelistul (Teologul sau Bogoslovul).

Biserica cimitirului Manastirii Neamt are hramul Sf. Ioan Evanghelistul (Teologul sau Bogoslovul). In vechime aceasta biserica a avut si numele de „Schitul Bogoslov”, datorita faptului ca pe locul actualei bisericii a existat un „schit mai vechi ”, probabil de la intemeierea acestui sfant asezamant. Aceasta biserica a dainuit pana in anul 1834, cand a fost desfacuta si mutata in satul Grasi-Neamt, iar in locul ei s-a construit o alta biserica din piatra si caramida intre anii 1834-1835, in vremea staretilor: Dometian (1823-1834) si Neonil in prima staretie (oct. 1834 - nov. 1835).

Biserica se afla in afara zidului de incinta in partea de est, iar in fata ei se afla o clopotnita cu parter si etaj pentru clopote, cu dimensiuni mai mici fata de cele din clopotnita mare din incinta.

Aceasta biserica este o constructie solida, de plan treflat, cu un pridvor deschis si unul inchis, pronaos, naos si altar. Interiorul este spatios, cu ferestre mari care revarsa multa lumina. Biserica este prevazuta cu un subsol dreptunghiular, cu bolta pe toata lungimea bisericii, avand opt ferestre mici prin care patrunde lumina. In interiorul subsolului de jur-imprejur se afla niste orificii semiovale pentru oseminte, fiind cunoscut cu numele de „osuar” sau „gropnita” .

De asemeni in gropnita manastirii sunt expuse 526 de cranii, precum si ramasitele pamantesti ale monahilor inmormantati in cimitir. Intre craniile expuse in osuar se afla si cel al tinerei Calipso – „cu salul negru” – amintita in versurile lui Puskin si descrisa de C. Negruzzi.

In zilele noastre cu binecuvantarea I.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, s-a consolidat aceasta biserica si s-a pictat in tehnica “fresca” de pictorii Ioan si Daniela Moldoveanu cu ucenicii, intre anii 1999-2003, staret fiind P.C. Arhim. Benedict Sauciuc”. 

Citește alte articole despre: