Schitul Icoana Veche

Publicat

In partea de miaza-noapte a manastirii, la circa 6 km. pe malul raului Nemtisor, intr-o padure deasa, intre anii 1821-1822 a fost ascunsa icoana Maicii Domnului impreuna cu alte obiecte si documente din cauza Eteriei.

In partea de miaza-noapte a manastirii, la circa 6 km. pe malul raului Nemtisor, intr-o padure deasa, intre anii 1821-1822 a fost ascunsa icoana Maicii Domnului impreuna cu alte obiecte si documente din cauza Eteriei. Aceste obiecte au fost puse in doua gropi iar monahii care au fost randuiti cu aceasta misiune incercau din vreme in vreme sa vada „starea lor ”. Dupa anul 1822 obiectele ascunse impreuna cu sfanta icoana au fost aduse in manastire, iar in amintirea acestui eveniment, pe locul respectiv s-a fixat o cruce din lemn, zugravita pe amandoua partile de Agapie monahul, avand si o insemnare despre cele intamplate. In anul 1853 s-a construit si un „Cerdac” (cupola) de lemn, din initiativa duhovnicului Filip, fiind lucrat de schimonahul Iona. Ulterior s-a adaugat si o icoana a Maicii Domnului, avand pe verso, icoana Sfantului Ierarh Nicolae. Aceasta icoana a fost pictata tot de Agapie monahul cel care a pictat si crucea.

In anul 1823 Iosif Craciun, plecand de la Schitul Vovidenia impreuna cu David Budascu si cu monahul Galaction Hoisa, au construit o biserica de lemn cu hramul „Nasterea Sf. Ioan Botezatorul”, au mai construit si o clopotnita si doua corpuri de case si astfel s-a format Schitul Icoana in amintirea faptului ca aici a fost ascunsa icoana Maicii Domnului de la Manastirea Neamt.

Citește alte articole despre: